Mizat, mushkonjat dhe insektet e tjera shpesh mund të hyjnë në shtëpi duke u ulur mbi ushqim dhe duke lënë kafshime të pakëndshme të lëkurës.

Megjithatë, ka bimë që largojnë natyrshëm mizat, mushkonjat dhe insektet.

Këtu është një listë e bimëve më të mira për të larguar dëmtuesit:

Petunia

Petunia është pesticidi i natyrës, sepse duket se sprapsin gjithçka, nga afidet deri te brumbujt e asparagut. Mbillini ato në kopsht, vendosini në vazo ose vendosini në shporta të varura për të marrë një ngjyrë.

Petuniat pëlqejnë diellin dhe mund të mbillen pranë specave, domateve, borzilokut dhe bimëve të tjera për t’i ndihmuar ata të rriten.

Marigoldët

Marigoldët nuk janë vetëm të bukur, por edhe largojnë dëmtuesit. Këto bimë të bukura lëshojnë një aromë të veçantë që nuk e pëlqejnë afidet, lepujt dhe mushkonjat. Rrënjët e bimës gjithashtu largojnë nematodat, por rezultatet për këtë mund të zgjasin pak më shumë.

Livando

Të njohura për aromën e tyre të jashtëzakonshme, bimët e livandës janë një bimë e njohur e kopshtit në Mbretërinë e Bashkuar që gjithashtu mund të largojë molën, mizat, pleshtat dhe insektet e tjera. Mbillni ato në zona me diell ose vendoseni pranë dyerve për të mbajtur insektet larg shtëpisë.

Borziloku

Mizat e shtëpisë dhe mushkonjat nuk janë të prirura për borzilokun, kështu që vendosja e kontejnerëve pranë dyerve do t’i pengojë ata të hyjnë në shtëpi. Borziloku gjithashtu mund të përmirësojë shijen e domateve dhe kulturave të tjera si shpargu dhe specat.

Vaji i borzilokut gjithashtu mund të vrasë vezët e mushkonjave dhe mund të përdoret si një ilaç kundër insekteve dhe kafshimit të mushkonjave.

Rozmarina

Një barishte popullore, kjo bimë gjithashtu mund të largojë insektet si mushkat dhe mushkonjat.

Kjo bimë largon mushkonjat dhe insektet e tjera që janë të dëmshme për të.