Pak për çudi, gjatë mbledhjes së sotme të aksionerëve të Juventusit, në të cilën ai u largua nga zyra e presidentit të klubit, Andrea Agnelli njoftoi dorëheqjen nga postet e tjera të mbajtura në galaktikën e çështjeve familjare.

Agnelli do të largohet gjithashtu nga pozicionet e tij në Exor, kasafortën e familjes, dhe në Stellantis, kompania shumëkombëshe e makinave e lindur nga bashkimi mes FCA dhe Peugeot.

Këto janë fjalët e Andrea Agnellit:

 “Duke mbyllur një pjesë kaq të rëndësishme të jetës sime, vullneti im është të gjej një faqe të zbrazët para meje që të mund ta risulmoj dhe ta përballoj me pasion, me sa duket pas një pushimi të vogël. Ishte Vendimi im personalisht, me mbledhjet që kryesoj (shoqëritë e listuara në bursë, ed.), do të bëj një hap prapa. E bëra në marrëveshje me John Elkann, me të cilin kam një marrëdhënie shumë të ngushtë. Vendimi është I imi, jam dakord me Elkanin dhe Tavaresin. Dua ta përballoj të ardhmen me një faqe të bardhë, e konsideroj thelbësore të kem lirinë e mendimit për të përballuar këtë pjesë të re. Mezi pres të filloj këtë pjesë të re”.

Është shumë herët të thuhet se çfarë do të thotë largimi i Agnellit nga bordet e Exor dhe Stellantis, si dhe nga Juventusi dhe cila mund të jetë e ardhmja e tij. Dhe kjo nuk ka asnjë implikim gjyqësor të hetimit që përfshin Juven mbi fitimet kapitale. Sigurisht, faktet e sotme, përtej fjalëve të rrethanave për unitetin e qëllimit midis Agnellit dhe Xhon Elkanit, vërtetojnë, nëse jo një thyerje, të paktën një përbërje të re në gjeografinë komplekse të ekuilibrit të familjes.

Po e ardhmja? Nëse Agnelli do të largohej nga kompanitë familjare, si dhe formalisht, ai mund t’i përkushtohej 100% iniciativave të tjera personale si kompania Holding e investimeve Lamse. Sipas asaj që është rikonstruktuar nga Il Sole 24 Ore, vlerësimi i Giovanni Agnelli Bv është 7.8 miliardë euro dhe për rrjedhojë likuidimi i mundshëm i Andrea Agnelli do të ishte 924 milionë euro, ndërsa paketa në duart e Elkann kap vlerën 2.9. miliardë euro. Megjithatë, përshtypja, edhe sot, është se një dalje e plotë është e vështirë për t’u zbatuar, përkundrazi mund të hipotezohet një shkëputje graduale që mund të mbulojë një periudhë më të gjerë kohore. Një shkëputje e së cilës njoftimi i sotëm është hapi i parë.