Guardia di Finanza kontrolloi zyrat e Juventusit në Torino dhe Milano në kërkim të dokumenteve që lidhen me shitjen e lojtarëve dhe përgatitjen e pasqyrave financiare për vitet 2019-21.  Hetimi nga Prokuroria Publike e Torinos për “komunikim të rremë nga kompani të listuara” dhe “lëshim faturash për transaksione të paqena”, në hetim drejtuesit e lartë dhe drejtorët e fushave të menaxhimit të biznesit, financiar dhe sportiv.

Fitimet kapitale të Juventusit në tre vitet e fundit janë bërë objekt i një hetimi nga prokuroria e Torinos, e cila (siç parashikonte Corriere della Sera) të enjten në mbrëmje dërgoi Guardia di Finanza për të marrë dokumente në selinë e klubit.  Kontrolli i përsëritur më pas të premten pasdite në zyrat e Torinos dhe Milanit.

Të dyshuar janë presidenti Andrea Agnelli, zëvendësi Pavel Nedved, ish-drejtori i Fabio Paratici dhe tre drejtues të tjerë dhe ish-drejtues të Juventusit të zonës financiare.

Veprat e supozuara janë kontabiliteti i rremë dhe faturimi i rremë.

Ky hetim vjen pas hetimeve të nisura javët e fundit si nga Consob ashtu edhe nga Covisoc dhe nga Prokuroria Federale dhe ka të bëjë pikërisht me vlerësimin që është bërë në këto tre vite për disa transaksione të disa lojtarëve.

Operacionet në të cilat Covisoc kishte vënë theksin ishin 62 (nga të cilat 42 përfshinin Juventusin) dhe sipas Repubblica disa javë midis fitimeve kapitale në shqyrtim nuk është vetëm shkëmbimi midis Arthur dhe Pijanic me Juventusit dhe Barcelonës ku Arthur u vleresua 72 milionê euro ndërsa Pkanoc 60 milionë euro,

Gjithashtu është edhe shkëmbimi midis Juventusit dhe Marsejës për Tongya dhe Aké, dy lojtarë me vlerë 8 milionë euro, të cilët tani luajnë në divizionin e katërt italian C dhe francez (në skuadrat e dyta të klubeve).

Me fitimet kapitale, sipas Covisoc, Juventus do të kishte pasur përfitime në bilanc për rreth 40 milionë euro.

Çfarë është një fitim kapital (plusvalencë)?

Nuk është asgjë më shumë se fitimi aktual në kartën e një lojtari.  Në vetvete, fitimi kapital nuk është krim, përkundrazi: është mënyra se si fitohet përmes tregut.

Problemi lind kur lojtarëve u jepen çmime të larta (që nuk konsiderohen të përshtatshme) dhe këta lojtarë shkëmbejnë: duke qenë se nuk ka transferim parash, fitimi i kompanisë (në bilanc) është i shpejtë.

Le të marrim një shembull: nëse dy lojtarë të sektorit të rinisë produktet e dy kompanive shkëmbehen me 1 milion euro, të dyja kompanitë do të kishin një fitim (në bilanc) prej 1 milion.

Tani që edhe Prokuroria Publike edhe Prokuroria Federale do të hetojnë, do të mund të kuptojmë nëse është kryer një krim në këtë rast.  Natyrisht, kjo nuk është hera e parë që përdorimi i fitimit kapital konsiderohet i pavend.  Por kurrë deri më tani nuk ka pasur ndonjëherë një dënim të rëndë apo një zgjidhje për problemin.  Sepse thelbi i vërtetë është: kush mund të vendosë se sa vlen një lojtar (pasi gabimet e vlerësimit, madje edhe ato të rëndësishme, bëhen më shpesh sesa mendojmë)?  Kjo është arsyeja pse bëhet e vështirë të ndëshkohet përdorimi i veçantë i këtij mjeti, në të vërtetë pothuajse i pamundur.

Prej disa muajsh, FIGC po studion pikërisht këtë: gjetjen e një mjeti verifikimi.  Të bëjë të tingëllojë një lloj alarmi nëse vlerat nuk kthehen në kuptimin e përbashkët. Prandaj të fillojë hetimin më përpara.  Dhe të parandalojë që problemi të përshkallëzohet.