Cirku i Formula 1 është kthyer dhe e bën këtë, jo çuditërisht, në Bahrein. GP i parë i sezonit, i planifikuar për nesër, është manifesti i ekspansionizmit të Liberty Media, perandorisë më të madhe sportive në botë, e cila në vitin 2016 bleu F1 për 4.4 miliardë dollarë, duke shfrytëzuar plotësisht potencialin e saj tregtar. Bota e garave tani vlerësohet nga Forbes në mbi 17 miliardë dollarë dhe duket se grupi i John C. Malone ka refuzuar një ofertë prej 20 miliardë dollarësh nga fondi i pasurisë sovrane të Arabisë Saudite.

Liberty Media – gjiganti që kontrollon cirkun – njoftoi se “Formula One Group” u mbyll vitin e kaluar me të ardhura që u rritën në 2.573 miliardë dollarë (pak mbi 2.4 miliardë euro) kundrejt 2.136 miliardë dollarëve të vitit 2021. Të ardhurat që ndahen në “primare” për 2.1 miliardë midis:

  • Tarifat e promovimit të udhëtimit;
  • të drejtat televizive;
  • sponsorët

Mbi 460 milionë dollarë janë edhe për të ardhurat e tjera. Grupi e mbylli vitin 2022 me fitim, me një rezultat neto pozitiv prej 562 milionë dollarësh. Një shifër në rritje të qartë krahasuar me humbjen prej 120 milionë dollarësh të regjistruar në vitin 2021.

Nga ana tjetër, kostot për vitin 2022 arrijnë në 2.4 miliardë dollarë në total, krahasuar me gati 2.1 miliardë të një viti më parë.

10 skuadrat ndanë pagesa totale prej 1.157 miliardë dollarë në 2022, nga 1.068 miliardë dollarë një vit më parë.

F1 vuri në dukje se masa e saj kryesore e të ardhurave primare u rrit me 14% nga 1.850 miliardë dollarë në 2.107 miliardë dollarë, e ndarë midis të drejtave të promovimit të garave (28.6%), të drejtave të medias (36.4%) dhe sponsorizimeve (16.9%)