Gjithnjë e më shumë njerëz vuajnë nga ankthi paraprak, që do të thotë se ata ndihen keq për atë që presin të ndodhë. Dhe pa dyshim që parashikimet janë gjithmonë negative, të karakterizuara nga frika dhe pasiguria.

Pse ndodh? Sipas psikologjisë, një nga arsyet kryesore është nevoja për të mbajtur gjithçka nën kontroll. Personi që ka frikë nga e ardhmja, duke e parë atë pashpresë e të zezë, nuk mund ta lërë veten të shkojë, të rrjedhë bashkë me jetën. Për të parandaluar që diçka e keqe të ndodhë, ata shmangin situatat që konsiderohen në rrezik: problemi është se shpesh i konsideron rrethanat plotësisht normale, si të rrezikshme. Ankthi paraprak e bën jetën një ferr të vërtetë, sepse bllokon çdo iniciativë.

Për fat të keq, gjithashtu mund të ndikojë tek anëtarët e familjes sepse personi që vuan, frikësohet jo vetëm për vete, por edhe për të dashurit, duke parandaluar çdo situatë të rrezikshme. Një arsye tjetër për këtë çrregullim është ndoshta frika nga e panjohura, e pasigurisë, e asaj që nuk dihet, një frikë e natyrshme që mundet, megjithatë, në disa raste të bëhet bllokuese. Personi me shqetësim paraprak nuk e kupton kotësinë e këtij mekanizmi, i cili sigurisht nuk parandalon ndonjë ngjarje të dëmshme, por thjesht e përkeqëson jetën e atyre që janë viktimat dhe të njerëzve që i rrethojnë.

Të jetuarit në një gjendje të vazhdueshme frike, shqetësimi, ankthi nuk është e lehtë dhe nuk është e lehtë as të largohesh nga ky rreth vicioz i mendimeve negative. Edhe për shkak se mund të ketë një motivim cerebral, për shkak të një strukture neurologjike që nuk toleron, në rastin e njerëzve me këtë lloj ankthi, situata të pasigurta. Sa për simptomat e çrregullimit, përveç mendimeve obsesive, ju mund të përjetoni djersitje, dhimbje stomaku, takikardi, sulme paniku.

Si ta kapërcejmë atë? Duke shkuar tek një profesionist, në gjendje të ju udhëzojë për të zbuluar motivet e thella pas çrregullimit. Ndërkohë, mund të përpiqemi të pranojmë emocione negative, por përpiquni të mos lejoni që ata të mbizotërojnë, madje edhe të mendoni për diçka tjetër dhe mbi të gjitha, të angazhoheni në diçka që jemi të pasionuar. Në këtë proces është gjithashtu e dobishme për të eksperimentuar diçka të ndryshme nga zakonet, vetëm për të ndryshuar zakonet dhe për të lëvizur situatën e brendshme. / bota.al