Policia italiane hyri në zyrat e klubeve të Serie A si Roma, Lazio dhe Salernitana dhe nisi një hetim për pagesat për transferimet në periudhën e fundit, shkruan ANSA.

Në rastin e klubit të Romës, autoritetet e ndjekjes penale kanë shqyrtuar periudhën nga viti 2017 deri në vitin 2021, kur aksionet e klubit nga kryeqyteti i Italisë ishin ende në bursën e Milanos.

Në Romë ata njoftuan bashkëpunimin e plotë me autoritetet dhe shprehën dëshirën për zbardhjen sa më të shpejtë të rrethanave. Disa ish-drejtorë ekzekutivë dhe aktualë, si dhe ish-presidenti James Pallotta dhe pasardhësi i tij Dan Friedkin, janë konfirmuar se janë nën hetim.

Roma, Lazio dhe Salernitana po hetohen për kontratat e ndërsjella që nga koha kur pronar i të dy klubeve ishte njëkohësisht Claudio Lotito. Lazio dyshohet se lëshon fatura për transaksione inekzistente dhe si rrjedhojë falsifikon bilancet.

Lazio njoftoi se të gjitha bilancet dhe dokumentet e tjera janë gjithmonë në dispozicion të hetuesve dhe se duan rezultate sa më shpejt të jetë e mundur.

Lotitos iu desh të hidhte në treg aksionet e Salernitanas në qershor 2021, kur skuadra u promovua në ligën më të mirë të Italisë, pasi sipas rregullave askush nuk mund të zotërojë dy ose më shumë skuadra italiane në të njëjtin nivel konkurrimi.

TË HETUARIT – Në regjistrin e të dyshuarve nga prokurorët e Romës dhe Tivolit janë Claudio Lotito, Marco Moschini, Marco Cavaliere, Igli Tare, Luciano Corradi, Ugo Marchetti dhe Angelo Fabiani për Lazion; James Pallotta, Dan Friedkin, Ryan Friedkin, Umberto Gandini, Mauro Baldissoni, Guido Fienga, Pietro Berardi, Francesco Malknecht dhe Giorgio Francia për Romën.

LOJTARËT – Lojtarët e përmendur nga dy hetimet janë 18: 7 nga Lazio (Sprocati, Casasola, Marino, Cicerelli, Novella, Morrone dhe Akpa Akpro) dhe 11 nga Roma (Spinazzola, Luca Pellegrini, Marchizza, Frattesi, Tumminello, Defrel, Cristante, Cetin, Cancellieri, Diaby dhe Kumbulla) për një total prej rreth 42.5 milionë euro.

AKUZAT – Krimet e supozuara janë komunikime të rreme kompanish dhe deklarime mashtruese nëpërmjet faturimeve të rreme për Romën, dhe lëshimit të faturave për transaksione joekzistente dhe deklarime mashtruese me përdorimin e faturave për transaksione që nuk ekzistojnë për Lazio, si dhe komunikime të rreme kompanish. .

DREJTËSIA SPORTIVE – Hetimet e drejtësisë së zakonshme janë ende në vijim. Prokurori i FIGC-së, Giuseppe Chiné do të kërkojë dokumentet e hetimit, të cilat, megjithatë, prokurorët e republikës do t’i japin vetëm kur të mbyllen hetimet: pra një kohë të gjatë. Për më tepër, do të ishte e kotë të vazhdohej me hetimin paraprak me rrezikun që në gjykatën penale të çonte edhe në arkivim.

ÇFARË RREZIKOJNË KLUBET – Për sa i përket Salernitana-s, marrja e pronësisë së re të kryesuar nga presidenti Danilo Iervolino duhet të çojë në përjashtimin e çdo përgjegjësie. Sërish sipas Gazzetta dello Sport, situata është ndryshe për Romën dhe Lazion. Neni 31 bashkon “shkeljet në çështjet menaxheriale dhe ekonomike”; paragrafi 1 përcakton “gjobën me njoftim zyrtar” si gjobë. Përveçse, por është një hipotezë e largët që nga informacionet e para edhe për subjektin e shifrave dhe marrëveshjeve të diskutueshme duket krejtësisht e përjashtuar, këto “shkelje menaxheriale” kanë qenë vendimtare për regjistrimin në kampionat. Në atë pikë, sanksioni i parashikuar do të ishte shumë i rëndë: nga rënia në përjashtim nga kampionati. Pamja mund të bëhet më e ndërlikuar nëse do të vihej në pikëpyetje edhe “mosbesnikëria”, pra ideja e një sistemi të paligjshëm për t’iu shmangur rregullave sportive apo kriminale. Në këtë rast do të kishte mundësi për një penalizim në renditje.