Juventusi gjithnjë e më shumë në qendër të stuhisë dhe tani edhe në shënjestër të ligave të huaja. LaLiga ka kërkuar sanksione të menjëhershme sportive ndaj klubit të Juventusit pas dorëheqjes së presidentit Andrea Agnelli dhe të gjithë Bordit të Drejtorëve.

LaLiga merr një qëndrim me një deklaratë zyrtare shumë të ashpër:

“Pas dorëheqjes së bordit të drejtorëve të Juventusit, e cila u bë vonë në mbrëmjen e së hënës më 28 nëntor, LaLiga po bën thirrje për aplikimin e menjëhershëm të sanksioneve sportive kundër klubit.

LaLiga ka paraqitur tashmë një ankesë zyrtare kundër Juventusit në UEFA në prill 2022, në të cilën pretendonte shkelje të rregullave të Fair Play-it financiar që po hetoheshin nga Guardia di Finanza e Italisë.  Në veçanti, ankesa akuzon Juventusin se ka llogaritur transferta mbi vlerën e tyre të drejtë dhe për nënvlerësimin e shpenzimeve të punonjësve, në kundërshtim me lojën e ndershme financiare të UEFA-s.  Për më tepër, ankesa akuzoi Juventusin për fshehjen e kostos së vërtetë të pagave të lojtarëve të saj.

Të hënën e kaluar, në të njëjtin shënim të Bordit të Drejtorëve, përfaqësuesit e Juventusit pranuan parregullsi shumë të rënda kontabël, me qëllim që ndër të tjera të mashtrojnë autoritetet e UEFA-s për “fair-play” financiar.

LaLiga, duke synuar promovimin e futbollit financiarisht të qëndrueshëm në Evropë, mbështet këto akuza kundër Juventusit dhe kërkon që autoritetet kompetente të zbatojnë sanksione të menjëhershme sportive kundër klubit.  LaLiga ka qenë prej kohësh një përkrahës kryesor i vendosjes, zbatimit dhe zbatimit të standardeve rigoroze të qëndrueshmërisë financiare në futboll.  Në prill të këtij viti, LaLiga paraqiti një ankesë në UEFA për lojën e ndershme financiare kundër Juventusit, por edhe kundër Manchester Cityt dhe Paris Saint-Germain.

Vetë gara spanjolle ka zbatuar rregullat e saj të “kontrollit financiar” për gati një dekadë, me kërkesë të klubeve që përbëjnë La Ligën.  Qëndrueshmëria financiare është thelbësore për të mbrojtur biznesin e futbollit.  Le të mbrojmë futbollin tonë”.