Pilulat kontraceptive nuk përdoren vetëm për të parandaluar shtatzëninë, por shpesh jepen me recetë për aknet dhe çrregullimin e ciklit menstrual. Përshkruhen si të sigurta, të lehta për t’u përdorur dhe është ndër metodat më të zakonshme në mesin e grave.

Problemi qëndron në efektet anësore të pilulave kontraceptive që rrallë diskutohen. Këto të fundit përbëhen nga estrogjeni sintetik dhe progestogjeni, të cilat janë hormonet sintetike që ndërhyrjnë në ritmin natyral hormonal të trupit. Më poshtë do të lexoni të gjitha gjërat që duhet të dini para se të vendosni të merrni këto pilula.

Pilulat e kontrollit të lindjes mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit
Një studim i cili grumbullonte të dhënat e më shumë se 50-të studime zbuloi se gratë që merrnin pilula kontraceptive kishin një rrezik prej 10 deri 30 përqind më të lartë të kancerit të gjirit sesa gratë që nuk e kishte përdorur kurrë pilulën. Pasi gratë ndaluan marrjen e pilulës, rreziku i tyre filloi të ulej dhe pas rreth 10 vitesh, u zerua sikur të mos e kishin marrë kurrë pilulën.

Pilulat kontraceptive mund të shkaktojnë mungesa të lëndëve ushqyese
Kontraceptivët oralë mund të çojnë në shumë mungesa të lëndëve ushqyese, duke përfshirë zinkun, magnezin, selenin, Vitaminën C, Vitaminat B2, B3, B6, B12 dhe folatin. Mëlçia përdor më shumë nga këto lëndë ushqyese për të metabolizuar estrogjenin nga pilulat e kontrollit të lindjes sesa për të plotësuar nevojat e trupit.

Pilulat kontracpetive mund të rrisin rrezikun e sëmundjes kardiovaskulare
Estrogjeni sintetik është treguar se krijon rreziqe kardiovaskulare tek disa gra, duke përfshirë formimin e trombeve dhe mpiksjet e gjakut që janë vdekjeprurëse .

Efekte të tjera anësore
Shtimi i peshës, ndjesia e fryrjes, dhimbja e gjoksit, ulja e dëshirës seksuale shpesh janë të listuara si efekte të tjera anësore të pilulave kontraceptive. Këto të fundit mund të shkaktojnë dhimbje koke, migrene, mbajtje të lëngjeve dhe madje mund të përkeqësojë çrregullime emocionale siç është depresioni